Ostrzenie

Możliwości i metod ostrzenia jest wiele. Do każdego rodzaju noży używam innego sposobu. Poniżej pokazuję ostrzałki, którymi posługuję się na co dzień.

1.Osełka diamentowaOsełka diamentowa
Szybko ostrzy, ale wymaga wprawy i pewnej ręki.

 

2. Ostrzałka typu „V”Ostrzałka typu V
Wymusza stały kąt ostrzenia. Służy do szybkiego podostrzenia, gdyż na dłuższą „metę” zaokrągla czubek krawędzi.

 

3. System ostrzącySystem ostrzący

Rozbudowany i przyjemny system ostrzenia, z wymuszonym kątem. Idealna i równa krawędź tnąca. Dość czasochłonny, ale nawet laik jest w stanie dobrze naostrzyć  swoje narzędzie.

4.Kamienie wodneKamienie wodne

Klasyczne japońskie kamienie wodne. Osobiście używam ich tylko do ostrzy kuchennych, gdzie krawędź musi być idealnie wypolerowana.

„CIEKAWOSTKA”
– Stale wysokowęglowe swoją wytrzymałością, agresją cięcia i długim trzymaniem ostrości, znacznie przewyższają większość stali nierdzewnych –

logo garbaty przezroczyste zielone