Możliwości i metod ostrzenia jest wiele.
Ja do każdego rodzaju noży używam innego sposobu. Poniżej zobaczycie ostrzałki, którymi posługuję się na co dzień.
1.Osełka diamentowa
Szybko ostrzy, ale wymaga wprawy i pewnej ręki.
2. Ostrzałka typu „V”
Wymusza stały kąt ostrzenia. Służy do szybkiego podostrzenia, gdyż na dłuższą „metę” zaokrągla czubek krawędzi.
3. System ostrzący
Rozbudowany i przyjemny system ostrzenia, z wymuszonym kątem. Idealna i równa krawędź tnąca. Dość czasochłonny, ale nawet laik jest w stanie dobrze naostrzyć swoje narzędzie.
4.Kamienie wodne
Klasyczne japońskie kamienie wodne. Osobiście używam ich tylko do ostrzy kuchennych, gdzie krawędź musi być idealnie wypolerowana.
„CIEKAWOSTKA”
– Stale wysokowęglowe swoją wytrzymałością, agresją cięcia i długim trzymaniem ostrości, znacznie przewyższają większość stali nierdzewnych –